Számomra ez a sütemény jelenti a karácsony kezdetét, az illata és íze nélkül nem tudnék elképzelni egy karácsonyt sem! Idén jóval az ünnepek előtt került sor az elkészítésére, mivel egy jótékonysági süteményakcióba kezdtünk bele! Felejthetetlen napot tölthettem csodálatos és csupa szív emberekkel, sosem felejtem el.
Hozzávalók:-1 kg liszt
-2 tk. szódabikarbóna
-25 dkg margarin
-40 dkg méz
-20 dkg barna cukor
-2 db tojássárgája
-1 csipet fahéj
-szegfűszeg
Díszítéshez:-1 db tojásfehérje
-25 dkg porcukor
-1 csipet só
1. Egy
nagyobb keverőtálba tegyük bele a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát
és a fűszereket, valamint mindezek tetejére a megolvasztott margarint.
2. A mézet melegítsük meg, majd öntsük hozzá a többi alapanyaghoz.
3. Szép
lassan kezdjük el keverni, én kézzel szoktam csinálni, mert akkor
érzem, hogy mennyit kell még gyúrni. Miközben keverem, adjuk hozzá a
tojássárgákat. Ezután kezdődik az alapos gyúrás, míg közepesen kemény
tésztát kapunk.
4.
Ha kész, egy lisztezett deszkán gyúrjuk át mégegyszer. Nyújtsuk fél
centi vastagra, és különböző formákkal szaggassuk ki. Tegyük
sütőpapírral borított sütőlapra, és 180 fokon süssük 8-10 percig, amíg
aranybarna nem lesz. A tepsiből kivéve hagyjuk kihűlni. Csak a teljesen
kihűlt és megkeményedett mézeskalácsot lehet tojásfehérjehabbal
dekorálni, különben mehfolyik.
5.
A tojásfehérjét a 25 dkg porcukorral és a csipet sóval kemény habbá
verem, majd habzsákba töltve lehet dekorálni a mézeskalácsokat.
Megjegyzés:Sütés után már másnap fogyasztható, mert nem törik
bele az ember foga, de ha egy-két hétig állni hagyjuk, szinte elolvad az
ember szájában! Érdemes kipróbálni, garantált sikert hoz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése