Olyan receptet kerestem, amiben jó sok dió van, így ezt találtam: ebben szinte csak dió van :)
Mennyei, ahogy a karamell elolvad a szánkban.
Íme a recept.....
Hozzávalók a tésztához: -175 g liszt
- 85 g kis kockára vágott vaj
-50 g porcukor
-1 tojássárgája
Hozzávalók a töltelékhez: -200 g porcukor
-100 g vaj kis darabokra vágva
-200 ml tejszín
-200 g tisztított dió
Elkészítés:
1.Lépés: Melegítsd elő a sütőt 170 C°-ra. Tedd a lisztet a vajjal és a cukorral együtt keverőgépbe, keverd addig míg finom morzsalékos lesz. Add hozzá a tojássárgáját és egy-két kanál vizet, keverd kemény tésztává.
2. Lépés: Borítsd lisztezett nyújtófára a tésztát, gyúrd össze egy kicsit, majd nyújtsd ki annyira, hogy kicsit túl lógjon a tortaformán. Tedd át a nyújtófa segítségével a formába (24cm) és nyomkodd a széléhez hogy ne legyen levegős. A lelógó részeket ne vágd le, mert a tészta kicsit össze fog ugrani.
3.Lépés: Helyezz a tésztára sütőpapírt és nehezéknek használj egy kevés rizst, hogy rajta maradjon a tésztán, majd helyezd a sütőbe 10 percre, vedd le a sütőpapírt és süsd még 5 percet.
4.Lépés: Fogj egy serpenyőt és állj neki a tölteléknek. Gyenge lángon kezd el melegíteni a cukrot 3 ek vízzel. Fontos, hogy lassan végezd ezt a folyamatot, ha nem akarod elégetni a cukrot. Mikor teljesen feloldódott, tekerd feljebb a lángot és főzd addig míg aranybarna nem lesz. Húzd le a tűzhelyről és tedd bele a vajat, ha elolvadt öntsd rá a tejszínt. Tegyük vissza a tűzhelyre és addig kavargassuk míg el nem válik az edénytől! Mehet bele a dió is.
5.Lépés: Tedd a diós krémet a tésztára és terítsd szét egyenletesen. Mehet vissza a sütőbe 10 percre, míg a krém rotyogni nem kezd. Ha kész hagyjuk pihenni egy kicsit!
Nagyon fontos: Soha ne kóstold meg a karamellt, az ujjadat se dugd bele, mert nagyon csúnya égési sérüléseket okoz!
Karácsonykor nem hiányozhat ez az édesség sem az asztalról :)
Jó Étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése