Hozzávalók a tésztához: - 125 g vaj + egy kicsi a forma kikenéséhez
- 100 g cukor
- csipet só
- 250 g liszt
- fél citrom reszelt héja
-2 tojás sárgája
-2 ek hideg tej
- füge a tetejére
a mandulakrémhez: - 250 g megtisztított mandula
- 50 g sima liszt
- 250 g vaj
- 150 g cukor
- 1 tojás
-1 kupak amaretto
1.Lépés: A tésztához a vajat, a cukrot, és a sót elkevertem, majd a liszttel, a 2 tojássárgával, és a reszelt citromhéjjal összegyúrtam. Ehhez hozzáadtam a 2 ek tejet, gyúrtam rajta néhányat, és golyóbissá formáltam. Alufóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tettem.
2.Lépés A mandulát forró vízbe áztattam pár percre, majd leöntöttem róla a vizet. Egyenként szépen kinyomkodtam a fehér mandulákat a barna héjukból, láss csodát, nagyon szépen kijöttek, nem is gondoltam volna.
3. Lépés A tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, majd belelapogattam a kivajazott tortaformába. 1 órára a fagyasztóba tettem.
4. Lépés A vajat összedolgoztam a cukorral. Robotgépben porrá őröltem a mandulát, és a keverékhez adtam a liszttel, a tojással, és az amarettóval együtt. Összedolgoztam, majd egy fél órára a hűtőbe raktam.
5. LépésMiután a tésztát kivettem a hűtőből, megszurkáltam villával az alját, és előmelegített sütőben 12 percig 180 fokon sütöttem.
6. Lépés Az elősütött tortaalapra kanalaztam a mandulakrémet, rászeleteltem a fügét, megszórtam egy kevés mandulaszirommal, majd visszadugtam a sütőbe 30 percre, amíg a teteje meg nem pirult. (belül még egészen folyós maradt)
Bátran ajánlom mindenkinek, kicsit macerás, de megéri, mert Mennyei! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése