2014. július 20., vasárnap

Kerti Zöldségleves

Sokan nem gondolnák rólam, hogy szeretem a zöldségeket, pedig van egy jó pár zöldség amiért egyenesen rajongok, főleg ha szezonja van, mint a most következő friss kerti zöldségeknek. Ebben a receptben édesanyám inspirált, mivel ha lemegyünk hozzájuk hétvégén, mindig valami frisset és finomat főz nekünk. Ennél egészségesebb levest nem nagyon tudok elképzelni, hiszen teljesen bio, saját kerti zöldségekből készíti, ahogy én is tettem. Íme

Hozzávalók:  - 1 fej vöröshagyma
                    - 1 jó marék zöldborsó
                    - 6-8 db kisebb sárgarépa
                    - 4-6 db kisebb petrezselyemgyökér
                    - 1 jó csokor friss petrezselyemzöld
                    - 2 db újburgonya
                    - 1 kisebb cukkini
                    - 3 gerezd fokhagyma
                    - só, bors
                    - extra szűz olívaolaj
                    - 1 jó marék aprított zöldbab
                    - valamilyen leves tészta ízlés szerint (én lúdgége tésztát használtam)
                     - 1 kis csokor friss kapor

 Zöldségalaplé: -1 liter víz
                       - 1 nagy vöröshagyma
                       - 1 nagy sárgarépa
                       - 2 db zellerszár
                       - 1 gerezd fokhagyma
                       - 1 kanál napraforgó olaj
                       - 1 babérlevél szétmorzsolva  

Az alaplé elkészítése:
 Reszelj le minden hozzávalót nagy lyukú reszelőn. Melegítsd fel az olajat,dobd bele a lereszelt zöldségeket és a babérlevelet, fedő alatt párold 5 percig, amíg meg nem puhul, majd öntsd le 1 liter forrásban lévő vízzel, ha felforrt mérsékeld a lángot és fedő nélkül 5 percig gyöngyözve főzd. Szűrd le és már mehet is a zöldségekre.

Elkészítés:

1. Lépés:Hámozd, mosd meg a zöldségeket, a burgonyát, cukkinit vágd kockára, én a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret, ha ilyen zsenge csak éppen megkapargatom és a végeit nem vágom le, így minél ízesebb vitamindúsabb lesz. 

2. Lépés: Vágd apróra a hagymát és a fokhagymát, kevés olajon dinszteld, mielőtt elkezdene lepirulni a hagymád, öntsd hozzá a zöldségeidet(kivéve a cukkinit és a petrezselyemzöldet) sózd borsozd és jó alaposan keverd át. Pár perc elteltével, mikor a zöldségek engedtek egy kis levet jöhet a felöntés. Ha van időtök készítsetek egy gyors alaplevet, sokkal tartalmasabb lesz így a leves, ha nincs, akkor 1 liter vízzel. 

3.Lépés: A leszűrt és forrásban lévő alaplevet ráöntjük a zöldségekre és mérsékelt lángon kb 20-25 percig főzzük, majd adjuk hozzá a cukkinit, lúdgégetésztát és a petrezselyemzöldet (a kisebb méretű cukkininek 5 perc is elég). Zárd le, de ha fokozni szeretnéd az ízeket, szórd meg a végén egy kis frissen vágott kaporral...

Igaz nem lett olyan finom, mint édesanyámé, de azért gyorsan elfogyott és ami a legfontosabb: Lénárd imádta :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése