2013. december 18., szerda

Karamellás diótorta

Édesanyám hozott nekünk két nagy zacskó friss diót, így gondoltam jobb frissen elhasználni amennyit csak lehet!
Olyan receptet kerestem, amiben jó sok dió van, így ezt találtam: ebben szinte csak dió van :) 
Mennyei, ahogy a karamell elolvad a szánkban. 
Íme a recept.....

Hozzávalók a tésztához:  -175 g liszt
                                     - 85 g kis kockára vágott vaj
                                      -50 g porcukor
                                      -1 tojássárgája

Hozzávalók a töltelékhez: -200 g porcukor
                                        -100 g vaj kis darabokra vágva
                                        -200 ml tejszín
                                        -200 g tisztított dió


Elkészítés:

1.Lépés: Melegítsd elő a sütőt 170 C°-ra. Tedd a lisztet a vajjal és a cukorral együtt keverőgépbe, keverd addig míg finom morzsalékos lesz. Add hozzá a tojássárgáját és egy-két kanál vizet, keverd kemény tésztává.

2. Lépés: Borítsd lisztezett nyújtófára a tésztát, gyúrd össze egy kicsit, majd nyújtsd ki annyira, hogy kicsit túl lógjon a tortaformán. Tedd át a nyújtófa segítségével a formába (24cm) és nyomkodd a széléhez hogy ne legyen levegős. A lelógó részeket ne vágd le, mert a tészta kicsit össze fog ugrani.

3.Lépés: Helyezz a tésztára sütőpapírt és nehezéknek használj egy kevés rizst, hogy rajta maradjon a tésztán, majd helyezd a sütőbe 10 percre, vedd le a sütőpapírt és süsd még 5 percet.

4.Lépés: Fogj egy serpenyőt és állj neki a tölteléknek. Gyenge lángon kezd el melegíteni a cukrot 3 ek vízzel. Fontos, hogy lassan végezd ezt a folyamatot, ha nem akarod elégetni a cukrot. Mikor teljesen feloldódott, tekerd feljebb a lángot és főzd addig míg aranybarna nem lesz. Húzd le a tűzhelyről és tedd bele a vajat, ha elolvadt öntsd rá a tejszínt. Tegyük vissza a tűzhelyre és addig kavargassuk míg el nem válik az edénytől! Mehet bele a dió is.

5.Lépés: Tedd a diós krémet a tésztára és terítsd szét egyenletesen. Mehet vissza a sütőbe 10 percre, míg a krém rotyogni nem kezd. Ha kész hagyjuk pihenni egy kicsit!

Nagyon fontos: Soha ne kóstold meg a karamellt, az ujjadat se dugd bele, mert nagyon csúnya égési sérüléseket okoz!

Karácsonykor nem hiányozhat ez az édesség sem az asztalról :)

Jó Étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése