Ez a recept igazából egy gomba pörköltnek indult, aztán arra gondoltam, hogy sokkal többet érdemelnek ezek a szép gombák. Utólag azt kell, hogy mondjam jól döntöttem, hiszen remekül sikerült!
Íme...
Hozzávalók a raguhoz: - 4 szelet húsos szalonna
- 2-2,5 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 db sárgarépa
- 1 csomag canelloni
- 25-30 dkg laskagomba vagy bármi más fajta gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 20 dkg trappista és pár kisebb kocka gorgonzola (ínyenceknek)
- só,bors
Hozzávalók a besamel mártáshoz: -10 dkg vaj
- 2-3 dl tej
- 3-4 e.k. liszt
- pár szál friss kakukkfű
A ragu elkészítése:
1. Lépés: A zöldségeket és a gombákat tisztítsd meg (a gombához kevés vizet használj, mert könnyen magába szívja a vizet). Készíts elő minden hozzávalót!
2. Lépés: A szalonnát kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a hagymát, kevés pirítás után hozzáadjuk a sárgarépát és a gombát is, sózzuk, borsozzuk. Miután kicsit összeesett felöntjük a tejszínnel és 5 percig főzzük. A tűzhelyről félrehúzva szórd meg egy jó marék friss petrezselyemmel.
3. Lépés: A besamel mártás elkészítése: Egy kis fazékban forrald fel a tejet, miután felforrt, olvaszd fel a vajat, hintsd meg a liszttel és keverd el csomómentesre. Ezután állandó kevergetés mellett szép lassan öntsd hozzá a forró tejet, fűszerezd sóval és borssal. Én plusz bolondításnak szoktam bele szórni egy kis kakukkfüvet, így még ellenállhatatlanabb lesz a mártás. Sokan azt mondják, hogy a besamelnek nagyon sűrűnek kell lennie, de én inkább a közepes sűrűséget szoktam választani, mert sokkal könnyebb vele dolgozni.
4.Lépés: Vajazz ki egy tepsit. Ezután kezd el töltögetni a ragut kiskanál segítségével, minden egyes kis hengeredbe (jó móka). A megtöltött hengereket fektesd egymás mellé, terítsd szét rajta a besamelt és szórd meg a kedvenc sajtoddal, vagy ami éppen van a hűtődben. Előmelegített sütőben(175-180 C°-on) Kb. 20-25 percig süsd (ez tészta függő)
Frissen fogyaszd, hiszen a tészta frissen jó!
Jó Étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése