2014. január 28., kedd

Zellerkrémleves-vajban párolt almával

Régi kedvencem a zellerkrémleves, de igazán jót nem sikerült készítenem. Egészen mostanáig. Amikkel régebben próbálkoztam, valahogy soha nem volt zeller ízű, ez annak volt köszönhető, hogy a sűrítő anyag(liszt vagy étkezési keményítő) elnyomták az eredeti ízeket, ebben az esetben a zeller ízét. Így arra gondoltam, megpróbálom magával a zöldséggel a sűrítést. Nagyon érezni a különbséget. Íme.....

Hozzávalók: - 5 dkg vaj plusz egy kevés a párolt almához
                    - 1 kg zellergumó 
                    - egy közepes póréhagyma (a fehér része) 
                    - 2-3 db közepes burgonya
                    - 1 liter víz (ha van időd zöldségalaplé)
                    - 1 dl tejszín (elhagyható)
                    - só,bors
                    - 1-2 db alma

Elkészítés: 
1. Lépés: A hozzávalókat tisztítsuk és mossuk meg!Vágjuk kockára a zöldségeket! Készítsünk elő mindent amire szükségünk lesz, mert így gyorsabban és jobban megy a főzés.

2.Lépés: A vajat olvasszuk fel egy lábosban. Tegyük bele a zellert, a póréhagymát és a burgonyát, ha szeretnéd kicsit hagymásabbra, dobj bele egy felkockázott hagymát és egy gerezd fokhagymát. Sózd és borsozd, majd pirítsd 10 percig, míg a zöldségek elkezdenek puhulni.

3.Lépés: Öntsd fel az alaplével a zöldségeket, forraljuk fel, majd forralás után vedd vissza a lángot és lefedve főzd kb 20-25 percig, míg meg nem puhulnak a zöldségek. 

4. Lépés: Rúdmixer segítségével pürésítsd a levest, forrald fel újra, ha sűrűnek találod önts hozzá egy kis vizet és tejszínt, ha szükséges ízesíts utána!

Az alma elkészítése: 
Hámozd meg és magozd ki az almát, vágd vékony csíkokra vagy kis kockákra. Olvassz fel egy kanálnyi vajat egy serpenyőben és süsd arany színűre (a szaftot is kanalazd rá).

Jó Étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése