2013. október 17., csütörtök

Szarvasgerinc burgonyafánkkal,vörösborban párolt körtével erdei gyümölcsökkel

Ezzel a recepttel több helyen is találkoztam ,de egyik helyen sem volt szerencsém dám szarvassal dolgozni. Annak is a legfinomabb részével: a gerincével, fenségesen puha és szaftos ez a rész.
Szerencsésnek érzem magam, hogy elkészíthettem ezt az ebédet,ezért köszönet jár apósomnak, hiszen ő szerezte az alapanyagot. Íme....

Hozzávalók: A Szarvasgerinchez:-Kakukkfű
                                                  -Só,bors 

Körtéhez és az erdei gyümölcshöz:-Vörösbor 3-4dl
                                                    -cukor 4ek
                                                    -víz 2dl
                                                    -Egész fahéj 2-3 rudacska
                                                    -Erdei Gyümölcs keverék
                                                    -Étkezési keményítő

Fánkhoz:-25dkg főtt burgonya
             -30dkg liszt
             -2 tojás sárgája
             -2dkg élesztő
             -kevés cukor az (élesztőhöz)
             -5dkg vaj
             -só
             -tehetünk bele áfonyát vagy kandírozott gyümölcsöket,ezzel is színesebbé téve a fánkot


A fánk elkészítése:
1.Lépés:A burgonyát meghámozzuk,kockára vágjuk majd puhára főzzük, ha kihűlt burgonyanyomón átnyomjuk.
2.Lépés:Az áttört burgonyához adjuk a többi hozzávalót,a lisztet olvasztott vajat,tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt, enyhén sózzuk (ez nem mindig szükséges,ha elég sós a krumpli, erre nincs szükség). Az egészet összegyúrjuk, majd kelni hagyjuk 30-40 perc kb  
3.Lépés:Miután megkelt összegyúrjuk még egyszer, hogy ne legyen olyan levegős, nyújtó táblára helyezzük és nyújtófa segítségével 2 cm vastagságúra nyújtjuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
4.Lépés:A kiszaggatott fánkokat nem forró, hanem közepesen meleg olajban kisütjük ,de vigyázzunk, mert ha hideg az olaj megszívja magát, viszont ha forró, nyers marad a közepe. Csepegtetjük...


A Körte és az erdei gyümölcs elkészítése:
1.Lépés:A bort, a vizet és a cukrot bele öntjük az edénybe,bele helyezzük a megtisztított körtéket és addig pároljuk, míg puha nem lesz. A megpuhult  körtét félre tesszük.
2.Lépés: A megmaradt levet mártássűrítővel sűrítjük, majd hozzá adjuk az erdei gyümölcs mixet,ne főzzük sokáig mert könnyen szétesnek a gyümölcsök.

A szarvasgerinc elkészítése:
1 Lépés: A húst jó alaposan megmossuk,kb 15 dkg-os szeleteket vágunk belőle, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel jó erősen át dörzsöljük. Fontos hogy a húst közvetlen tálalás előtt frissen süssük, mert így sokkal finomabb és szaftosabb marad. Ki ahogy szereti, úgy süsse, én szeretem ha kicsit rózsaszín a közepe.
2.Lépés:A Húsnak mindkét felét kérgezzük, kb 1-1 perc oldalanként, majd 200C°-os sütőben addig süssük amilyenre szeretnénk. Én amit készítettem kicsit tovább sütöttem kb 10 percet, de így is finom szaftos lett.
Ízlésesen lehet tálalni.
Megjegyzés: A húst pácolni is lehet 2-3 nappal elötte,csak nekem most sajnos nem volt rá időm
A páchoz:étolaj,rózsabors.friss kakukkfű,babérlevél szükségeltetik amibe bele helyezed a húsikat
Jó étvágyat kívánok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése