2013. október 30., szerda

Erdei gombás rizottó, friss kakukkfűvel,házi sonkával

Sokan azt gondolják, a rizottó készítése abból áll, hogy sima rizzsel össze keverünk valamit és kész is. Ez nem így van. Azt kell, hogy mondjam, aki nem szeret az edény felett őrködni, az ne is álljon neki ennek a receptnek, mert a rizottó készítés művészet, nagy odafigyelést igényel! Többféle rizottó rizs létezik, de én a mostani rizottómhoz a carnaroli rizst fogom használni: Ez egy vékony, hosszúkás szemű rizs, könnyebb és keményítősebb a többi fajtánál, de mivel kétféle keményítő is van benne, főzés közben szinte teljesen áttetszővé válik. A formáját is remekül megtartja és képes magába szívni annyi folyadékot, hogy a rizottó isteni krémes legyen. 
Főként egyszerűbb és elegánsabb rizottókhoz használjuk. Ezért fontos a jó minőség, amit nem is bízok a véletlenre. 
Nagy köszönet Ferikének, hogy biztosítják számomra a minőségi termékeiket. 
No de most vágjunk bele a főzésbe...


Hozzávalók:- 1 bögre rizottó rizs
                   - 1 jó pohár fehérbor
                   - só,bors,friss kakukkfű
                   - olívaolaj
                   - vaj (jó minőségű)
                   - grana padano (parmezán)
                   - erdei gombák (tetszés szerint)
                   - fokhagyma,hagyma
                   - házi sonka
                   - alaplé
                   -1 db sárgarépa(elhagyható)

A jó rizottót jó párszor el kell készítenünk  mielőtt rájövünk hogyan épül fel az étel öt különböző lépéseken keresztül, aminek eredménye az egyszerre krémes és al dente állag, vagyis a jó rizottók legfőbb jellemzője. Nekem sem elsőre sikerült, de mostanra az egyik legkedveltebb étel lett számomra amit szeretek elkészíteni.


Elkészítés:

Szükségünk lesz egy fazék zöldség alaplére, amit a tűzhelyre teszünk, közvetlenül oda, ahol a rizottót fogjuk készíteni.

1. Lépés: Hagymát fonnyasztunk - néha fokhagymával együtt - vajon. Általában ennyi az egész, de ennél a receptnél a hagymához már ekkor tehetünk pár szárított vargányát. A lényeg az, hogy csak olyan hozzávalót tegyünk a hagymához amely nem fő szét a következő 20 percben.

2. Lépés: A rizs pirítása a hagymás alapon, ezt addig végezzük míg a rizs át nem melegszik, ez azért van, hogy a szemek egyszerre puhuljanak meg. Ekkor hozzá öntünk egy jó pohár fehérbort, majd hagyjuk teljesen elpárologni, mielőtt elkezdenénk a rizshez adagolni az alaplét. Vegyük vissza a lángot közepes állásba!

3. Lépés: Ezek után fokozatosan a rizshez adjuk az alaplét, egyszerre mindig csak egy merőkanállal. Csak akkor adjuk hozzá a következő adagot, ha a rizs már majdnem teljesen magába szívta az előzőt . Közben folyamatosan kevergetjük, anélkül hogy a rizsszemek összetörnek.

4. Lépés: Tegyük bele a főbb hozzávalókat (erdei gombák, só, bors, kakukkfű) Hogy pontosan mikor kell belerakni, attól függ, mennyire finom állagú vagy kemény az adott hozzávaló. Általában akkor őrzi meg az ízét legjobban, ha a főzésünk vége felé adjuk a rizshez,nem az elején. Amikor a rizs elkészült, tehát már puha, de még al dente, levesszük a tűzről, és egy percig pihentetjük (nem keverjük), hogy kissé hűljön.

5. Lépés: Elérkeztünk az utolsó lépéshez. Ez adja meg a rizottó egyedi, krémes állagát: hozzá keverjük a hideg vajat és a sajtot.

Egy külön serpenyőben lepirítjuk a házi sonka szeleteket!

Ezután már csak tálalnunk kell - minél előbb annál jobb!

Jó Étvágyat!

Ebben a receptben Jamie Oliver és Giorgio Locatelli inspirált!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése